Zavod za informatiku i statistiku KS

Učešće u projektu jedinstvene baze podataka javnih registara udruženja i fondacija u BiH

Predstavnici Zavoda za informatiku i statistiku KS su prisustvovali sastanku u vezi realizacije projekta zajedničke web stranice sa pretraživačem svih javnih registara udruženja i fondacija u BiH, koji je 22.02.2016.g. održan u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je prezentirano postojeće stanje elektronskih registara, kao i plan realizacije predtojećh aktivnosti. Utvrđeno je da od 18 registara u BiH samo 3 imaju adekvatna tehnička rješenja koja omogućuju brzu integraciju sa zajedničkom web stranicom, uključujući rješenje u KS koje je napravio ZIS:

Obzirom na takvo stanje implementator projekta CBGI (http://www.cbgi.ba/, https://www.facebook.com/CGBIinBiH/ ) je iznio prijedlog rješenja i za organizacije koje trenutno nemaju odgovarajuće elektronske registre.

Na sastanku su usaglašeni prijedlozi za poboljšanje, optimizaciju i održivost tehničkog rješenja, a u cilju omogućavanja brže i jednostavnije pretrage i dostupnosti javnih udruženja i fondacija u Bosni i Hercegovini. Uskoro se očekuje pokretanje spomenute stranice i njena ‎dostupnost‬.